top of page

               Plămânii

  Plămânul (lat.pulmo) este un organ pereche la vertebrate, specializat pentru funcția de respirație, făcând parte din aparatul respirator.
Animalele amfibii pe lângă plămâni mai au posibilitatea unei respirații branhiale acvatice asemănător peștilor. La animalele mamifere pulmonul este asemănător pulmonului uman, fiind alcătuit din pulmonul drept și stâng care sunt compartimentați în lobi (apicali, cardiac, diafragmatici).
  Pulmonul nu are o musculatură proprie procesul de inspirație este realizat activ de mușchii intercostali și mușchiul diafragmic, pe când expirația este realizată în mod pasiv.
Structură amplasare

Plămânii se găsesc în cutia toracică thorax fiind prin șanțuri împărțit în mai mulți lobi denumirea lor fiind dată de organul învecinat.
Pulmonul este învelit de o membrană seroasă pleură lipsa aerului între pulmon, pleură și peretele toracic asigură procesul de inspirație prin dilatarea coșului pieptului care atrage după sine dilatarea plămânilor.
In cazul unui pneumotorax când pătrunde aer în spațiul amintit pulmonul colabează nemai fiind alipit de pleură.
  Plămânul uman este alcătuit din lobul drept (Pulmo dexter) și lobul stâng (Pulmo sinister) împărțit la rândul lor prin adâncituri (șanțuri) în lobii pulmonari (Lobus superior et inferior), lobii apicali (Apex pulmonis), lobul cardiac, lobuli diafragmatici denumiți după organul vecin.
Plămânul stâng este mai mic, datorită spațiului necesar cordului în cavitatea toracică, într-o poziție centrală se află bifurcația traheală (Bifurcatio tracheae) în bronhii, care la rândul lor se vor bifurca dicotomic în plămân în bronhiole, capacitatea medie de aer dintr-un pulmon este de 4100 - 5000 mL.
  Structura internă a plămânului aspect spongios, fiind alcătuit dintr-un sistem de bronhii (arborele bronṣic) ramificate care după fiecare ramificație devin tot mai fine (subțiri) terminându-se cu niște săculețe (alveole) care sunt de capilare sanguine bogat vascularizate, la acest nivel producându-se schimbul de gaze (CO2 și O2).











































































































Stiati ca?

  In 24 de ore, plamanii sunt traversati de 10000 de litri de aer si de 800 de litri de sange.
» Un om respira cam 174 milioane de litri de aer de-a lungul vietii.

 

Date recente inregistrate in Elvetia scot in evidenta efectele pe care le are fumatul pasiv asupra sanatatii din punct de vedere statistic:
- fumatorii pasivi sufera mai frecvent de tulburari respiratorii, cum ar fi respiratie suieratoare, tuse cronica si simptome ale bronsitei cronice
- riscul de a se imbolnavi de astm bronsic sau de bronsita cronica este net mai ridicat
- cu cat nefumatorii sunt mai expusi fumului de tutun, cu atat probabilitatea aparitiei unor boli respiratorii si diminuarii capacitatilor fizice creste.



































​  Plamani artificiali : Prin noua tehnica, sangele pacientului este trecut printr-un dispozitiv care asigura eliminarea bioxidului de carbon in exces si oxigenarea sangelui. Dispozitivul este numit si 'plaman artificial' intrucat structura sa este asemanatoare cu a alveolelor pulmonare, suplinind functia plamanului atunci cand aceasta este compromisa

aceasta este o tehnica care poate fi salvatoare intrucat ofera timp pentru vindecarea plamanilor si reluarea unei respiratii normale.



































Pătruleasa Alexandra

Budișteanu Alexandra

Clasa a X-a 

Colegiul Național „Mircea cel Bătrân”





bottom of page