top of page

Zoologie

 Introducere



Zoologia este o ramură a biologiei care se ocupă cu studiul organismelor care sunt încadrate în regnul Animalia. Actual, organismele sunt clasificate în 5 regnuri: Monera, Protozoa, Fungi, Plantae și Animalia. Termenul de zoologie provine de la cuvintele grecești zoon = animal și logos = stiinta. Zoologia studiază structura, funcțiile, comportarea, dezvoltarea, filogenia, clasificarea, distribuirea, și utilizarea animalelor. La dezvoltatarea Zoologiei au adus contribuții remarcabile și cercetările unor savanți români, precum Emil Racoviță, Grigore Antipa și alții.



 Istoria zoologiei

Zoologia se începe odată cu descrierele lui Aristotel asupra animalelor în lucrarea sa, numită Istoria animalelor, unde el a descris peste 500 specii de animale. Se spune că Alexandru Macedon, unul din foștii săi elevi, îi trimitea din expediții diferite specii de animale orientale, pentru a fi studiate. Acesta aduna colecții vaste de animale, unde acestea erau studiate. El a introdus un sistem primitiv de clasificare a animalelor, în dependență de sânge. Astfel el a clasificat:
Animale cu sânge:

  • animale patrupede, ce dau naștere la puii lor (mamifere)
  • pești
  • reptile
  • păsări

Animale fără sânge:

  • insecte
  • moluște
  • crustacee

 Militarul și biologul roman Pliniu cel Bătrân a scris o carte de 35 capitole despre animale în anul 65 d. chr., Historia Naturalis. În 1550, biologul elvețian Conrad Gesner a scris seria de cărți Historia animalum, în care el a decris amănunțit câteva sute de specii. În secolul al XVIII-lea, Carl Linne a alcătuit un sistem de clasificare, ce a rămas valabil până astăzi. Iar în 1860 Charles Darwin propune teorema evoluției animalelor.































Popescu Maria

Clasa a X-a

Colegiul National "Mircea cel Batran", Ramnicu Valcea







 





 



bottom of page