Curiozităţi din lumea plantelor
In intreaga lume exista o mare varietate de plante. Multe din acestea au caracteristici uimitoare. Plantele pot fi la fel sau chiar mai impresionante decat animalele sau chiar oamenii.
Complexitatea lumii vegetale este cu atat mai fascinanta cand exemplele puse inainte depasesc obisnuitul sau banalul.
1.Se spune ca fiecare curmal are relatii stranse cu semenii sai. Daca unul moare,“prietenul” sau din apropiere il jeleste si nu mai rodeste. Un copac femela se stinge daca “partenerul” sau moare.
2.In Japonia exista un soi unic de nuc: fructele sale au o forma perfecta de inima.
3.Cea mai mare floare din lume apartine plantei Rafflesia arnoldi, are 1 m in diametru, 7 kg in greutate, iar petalele sale cresc pana la 1 m in lungime si 2.5 cm in grosime. Floarea are miros de cadavru. (figura 1)
4. In Africa de Nord creste copacul necuratului. Scoarta lui contine un procent mare de fosfor, ceea ce il face sa lumineze. Noaptea poti citi sub acest copac
5.In Peru creste un cactus care poate sa mearga. In loc de radacini el are niste excrescente acoperite cu tepi ascutiti. Cand bate un vant puternic, cactusul se deplaseaza pe distante mari, luandu-si umezeala si hrana nu din sol ci din aer.
6.In padurea tropicala din Nicaragua creste o planta tropicala care curenteaza. Insectele si pasarile se feresc de ea, pentru ca la atingere da senzatia de furnicatura. Planta "produce" mai mult curent mai ales la orele pranzului, cand razele soarelui sunt mai puternice.
7.Plantele insectivore se hrănesc cu insecte pentru că nu găsesc suficient azot în mediul în care trăiesc? Numărul plantelor insectivore este destul de mare, peste 400. Ele şi-au "specializat" anumite părţi ale corpului, transformându-se în adevaraţi vânători: lichid lipicios, perişori, tentacule, cornete cu căpăcele care se închid făcând captive micile gaze care intră în ele, sunt numai câteva
din "trucurile" plantelor carnivore. (figura 2)
8. Mimoza îşi strânge frunzele la atingere, dacă şocul este mai mare se strânge toată planta şi revine la normal după aproximativ 30 minute.
9. Feriga anunta ploaia. Inainte de a ploua ea isi desface larg frunzele, iar daca urmeaza o perioada secetoasa frunzele ei se strang si se rasucesc.
10.Exista o floare numita cameleon care isi schimba culoarea de cateva ori pe zi. Dimineata este alba, apoi roz, la pranz este rosu aprins, seara este violeta, apoi violet inchis, iar noaptea este din nou alba.
figura 1
figura 2
Băiașu Monica
Clasa a X-a
Colegiul National "Mircea cel Batran", Ramnicu Valcea