top of page

CURIOZITĂȚI despre CREIER pe care trebuie să le știi!

  Știai că neuronii se pot regenera?

Teoria că neuronii nu se pot regenera este astăzi destul de limitată. Cercetătorii în biologie celulară și în boli neurologice au observat motivele pentru care oamenii reacționează diferit în fața unui accident vascular cerebral, unii având sechele și alții „vindecându-se” pentru aceeași localizare a accidentului vascular cerebral. Care este explicația? Evoluția spre bine sau rău în urma unui AVC (accident vascular cerebral) depinde de starea de sănătate a bolnavului în momentul în care s-a instalat, dar și de starea sistemului nervos, de cum a fost acesta protejat de-a lungul vieții. Dar știați că în creier se pare că există zone de celule stem – in creierul adult – care pot regenera o serie de neuroni? Mai mult decât atât neuronii noștri prezintă posibilitate de protecție, iar o nutriție adecvată le prelungește viața și îi ferește de degenerare.





























Astfel că, pentru un sistem nervos sănătos chiar și la vârsta a treia, pentru a preveni boli ca Alzheimer de exemplu este necesar să mâncați sănătos, să consumați alcool cu moderatie, sa NU fumați și, desigur, să faceți sport. Somnul influențează de asemenea sănătatea sistemului nervos. Există și neuroni care se regenerează în aproximativ 2 săptămâni timp de aproape toată viața: neuronii care asigură mirosul, cei care reprezintă totodată și „receptorul”. Astfel că dacă ați rămas fără miros   printr-o rană la nivelul nasului (există și anosmie prin boli ale sistemului nervos care pot fi ireversibile) vi-l veți recăpăta în cel mult două săptămâni.

  Hrana principală a creierului este glucoza

Este adevărat că principalul „combustibil” al creierului este glucoza, însă hiperglicemia, consumul exagerat de zahăr sau zaharuri nocive, îl atacă și îi îngreunează activitatea. Mai mult decât atât, excesul de zahăr în sânge duce la distrugere de masă cerebrală! Probabil așa se explică de ce studenții în sesiune sau cei care au suprasolicitare intelectuală prezintă și... poftă de dulce.





































  Creierul, mai activ în somn decât ziua

Deși inițial se credea că cel mai activ este creierul în starea de veghe, când omul este treaz, studiile electrice (electroencefalograma) au arătat că de fapt creierul este mai activ noaptea, în timpul somnului. Creierul emite mai multe tipuri de unde care se pot înregistra pe electroencefalogramă (EEG). În timpul somnului au loc procese extraordinar de importante pentru sănătatea noastră fizică și psihică:
• Se refac depozitele energetice ale tuturor celulelor, inclusiv ale neuronilor;
• Se refac depozitele de mediatori în sistemul nervos central și periferic;
• Se regenerează celulele afectate sau țesuturile;
• Au loc cele mai importante momente ale cogniției, este direct imbunătățită memoria de lungă durată! Aici facem o paranteză: Știați că de fapt este mai bine sa inveți înainte de culcare, pentru că în timpul somnului creierul sistematizează mult mai bine informația și o reții pe termen lung?
• Se reface echilibrul endocrin, al glandelor sexuale, digestive si așa mai departe;
• Se „relaxează” inima si vasele își refac tonusul;
• Glandele ednocrine din creier secretă hormoni, in special epifiza, care raspunde de zona emoțională – dar este necesar să nu existe stimul luminos și stimulul auditiv să fie cât mai redus. De aceea este indicat să dormiți în liniște și cu ochelari de noapte.
• REM – somnul cu vise, are etape scurte care își intensifică repetițiile spre dimineață. Somnul are efect de descărcare emoțională, reface starea psihică, alungă stresul psihic si stările tensionate, combate depresia și alte tulburări de personalitate;
• În timpul somnului se reduce stresul de peste zi, somnul fiind un important mecanism antistres;
• Se reface imunitatea;
• Prin somn aducem un plus prevenției pentru demențe.





































Acum, știind toate acestea despre somn, credeți că merită să pierdeți orele din noapte pentru un film în loc să dormiți?


 

  Creierul are o capacitate șocantă de stocare a informației

Conform studiilor și măsurătorilor de specialitate, creierul uman are o capacitate de stocare a informației cam de 5 ori mai mare decât toată enciclopedia britanică. Este o capacitate fantastică, așadar nu vă sfiiți să invațați și să încercați să rețineți orice! S-ar putea ca viața să nu fie suficientă pentru cât de multe puteți invăța.







































  Deshidratarea, creierul si durerile de cap

De câte ori ați luat pastile la durerile obișnuite de cap? Știați că dacă luați o pauză, beți două pahare de apă și vă plimbați puțin, durerea de cap dispare în aproximativ jumatate de oră? Aceasta pentru că cele mai multe dureri de cap obișnuite apar prin deshidratare și prin afectarea presiunii sângelui în vasele creierului. Puțin sport și o foarte bună hidratare te scapă de durerile de cap.


Știai ca 20% din sângele circulant e folosit de creier?

Aproximativ 20% din debitul cardiac este utilizat de creier. Este un procent enorm, de aici putem deduce cantitatea mare de energie de care are nevoie creierul pentru a funcționa!



  Sportul imbunătățește performanțele intelectuale

Știați că cei care fac sport sunt mai inteligenți? Sportul intensifică hrănirea neuronilor și asigură o parte din factorii neuroprotectori. De asemenea, se pare că sportul ar avea efecte indirecte și asupra acelor grupuri de celule stem din creier care vă asigură de-a lungul vieții, dacă ramân funcționale, regenerarea limitată a unor neuroni de care avem mare nevoie. Din fericire s-au efectuat si studii in acest sens care atestă clar că cei care fac sport diminuează considerabil riscul de degradare a neuronilor odata cu trecerea timpului, fac mult mai rar boli ale degenerării nervoase (ca demența Alzheimer)

Baltă Ştefania

Trăistaru Ramona

Clasa a X-a

Colegiul National "Mircea cel Batran" Ramnicu Valcea

bottom of page