top of page

Anatomie

Anatomia este o ramura a biologiei morfologice care studiaza forma si structura organismelor ca si ale partilor lor componente.In mod curent, termenul are mai ales o conotatie medicala desi metodele anatomie sunt aplicabile pentru orice organism pluricelular(inclusive animale,plante ,unele ciuperci).Studiul anatomiei este strans legat de cel al fiziologiei , iar cu timpul(mai ales in sec XX) din anatomie s-au desprins discipline complementare:histologia,embriologia,biologia celulara.

Începuturile anatomiei
Primele metode folosite în studiul anatomiei au fost simpla observare și descriere aorganismelor, însoțită obligatoriu de corelații cu funcțiile diferitelor componente. Aplicațiile imediate ale cunoștințelor dobândite astfel erau folosite de oameni pentru diferite scopuri: producerea obiectelor de îmbrăcăminte, a armelor, a locuințelor; însă încă din cele mai vechi timpuri, aplicația cea mai importantă și mai spectaculoasă a noțiunilor de anatomie a fost cea medico-chirurgicală, la început concretizată în intervenții simple ca hemostaze, aplicare de pansamente, sau chiar (după unii cercetători) manevre mai complexe ca trepanații. De altfel, dintre toate științele medicale, anatomia este poate cea mai veche, apărută spontan și natural din simpla vizualizare a corpului uman sau a corpurilor animalelor.

Anatomia în România
În forma sa modernă, anatomia a început să se dezvolte în România din secolul XIX, chiar dacă cu destul de mult timp în urmă, mulți tineri români studiaseră medicina în Europa occidentală, unii chiar cu Vesalius. De Humani Corporis Fabrica a circulat pe teritoriul românesc până la începutul secolului XX. În 1843 Nicolae Kretzulescu publică, ajutat de Carol Davila, un „Manual de anatomie descriptiva“, în limba română, dar cu caractere chirilice. În aceeași perioadă, în Transilvania și prin Banat se bucură de o largă circulație „Antropologhia sau scurta aratare despre om și însușirile sale“, editată în 1830 la Buda, în limba română, dar tot cu litere chirilice. În 1855, Carol Davila înființează, cu concursul domnitorului Barbu Știrbey, „Școala de mica chirurgie“ sau „de felceri“, de la Spitalul Oștirii. La Coltea, Carol Davila înființează prima bibliotecă medicală și un mic muzeu de anatomie.In 1869 “Scoala de mica chirurgie” devine Scoala Nationala de Medicina si Farmacie.

 



 

Florescu Cristina

Clasa a X-a

Colegiul National "Mircea cel Batran", Ramnicu Valcea

bottom of page